Home
Optredens
Workshops
Bedrijfsuitjes
Contact
Links

Optredens Mori Keita kan behalve workshops ook optredens verzorgen. Zelf speelt hij tam-tam. Hij werkt samen in een netwerk van muzikanten. Hierdoor zijn vele bezettingen mogelijk. Naast zangers en zangeressen/ danseressen behoren ook percussie (tam-tam/ djembeh en doundoum), en akoustische instrumenten zoals kora, gitaar en ballafoon tot de mogelijkheden.

De kora is een van de mooiste instrumenten van heel zwart Afrika, zowel wegens zijn vorm als wegens zijn klank. Hij bestaat uit een klankkast, een hals aan brede kam en eenentwintig snaren. De klankkast is een grote halve kalebas bespannen met een vel. In de bolle zijkant wordt een gat gemaakt dat men zorgvuldig versiert. Deze opening waardoor ‘de klanken kunnen ontsnappen’, komt overeen met het klankgat van de westerse luit. Door de ringen aan de hals te verplaatsen, kunnen de snaren gestemd worden. In feite is de kora een dubbele harp.

Een ballafoon lijkt op de westerse xylofoon, bestaat uit 17 tot 22 houten toetsen. Het aantal toetsten is afhankelijk van het soort melodieën dat je ermee wilt spelen. Onder iedere toets zitten twee kalebassen, in grootte corresponderend met de toets, die dienen als klankkast. De ballafonist bespeelt zijn instrument met twee stokken die een knop van was hebben. Het instrument krijgt zijn definitieve klank door het te bespelen en bij te stellen.